a. Definizioa
Gizartearen %20ak bere
bizitzan zehar zenbait elikagaien eta
nutrienteen irensketak sorturiko efektu negatiboa nabarituko du. Nahiz eta
horren ohikoa izan, elikadura alergeno eta hauekin loturiko mekanismoen
ezagutza eskasa da.
Aurretik aipatutako
kontrako erreakzioa elikagaien edo hauen osagaien irensketa, inhalazioa eta kontaktua
dela eta sor daiteke.(11)
b. Motak
Erreakzio hauek mota
ezberdinetan sailkatzen dira:
1.
Erreakzio toxikoak: Substantzia
toxikoak sorturiko efektua edozein pertsonatan. Gehienetan, toxina bakteriarra,
mikrotoxina, substantzia kimikoak edo kutsatzaile naturalen irensketaren
ondorioz sortzen dira. Erreakzio honek, digeritutako kantitatearen araberakoa
da eta ez bakoitzaren minberatasunaren araberakoa.
2.
Erreakzio ez-toxikoak: Toxikoak ez diren subtantziak eragiten
dituzte, eta bakoitzaren minberatasunaren araberakoa da. (11)
·
Erreakzioa alergikoak:
Sistema inmunitarioa
eragiten diote eta elikagai baten ingestak sorturiko da, nahiz eta kantitate
oso txikiak izan. Hauek inmuglobina (Ig) E
edo hau gabe, gaixotasun zeliakoren kasu adibidez, neurtu ahal dira.
Duela gutxiko inkesten arabera, alergia alimentarioak helduen artean
1,4-3,6%-koa doa, umeetan berriz 5-8%koa. (11)
·
Intolerantzia erreakzioak:
Mekanismo ez
inmunitarioa batek sorturikoa da. Erreakzio mota hauek, alergikoak baino 5-10
aldiz ohikoagoak dira. Intolerantzien artean hiru mota ezberdinetan sailka
daitezke:
-Metabolikoa:
Elikagai baten metabolismoan parte hartzen duten entzima falta.
-Farmakologikoa:
Zenbait elikagaietan forma naturalean aurkitzen diren aminak sorturikoak,
hesteetako erreakzio klinikoak garatzeko gai direnak.
-Zehaztugabekoak:
Gehigarrien aurrean agerturiko erreakzioak.
Intolerantzia
oihokoenak honak hauek dira: laktosarekiko intolerantzia, sakarosarekiko
intolerantzia, trealosarekiko intolerantzia, fruktosarrekiko intolerantzia, galaktosarekiko
intolerantzia, glutenarrekiko intolerantzia,
Azken hau, gaixotasun
zeliakoaren oinarria da. (11,12)
No hay comentarios:
Publicar un comentario