Azaldutako
moduan, gaixotasun zeliakoa gero eta ohikoagoa da; bai gazteetan, umeetan zein
helduetan. Askotan, gaixotasunari buruzko informazio eskasa da eta jatetxetan,
hoteletan edota hospitaletan zailtasunak izaten dituzte jateko orduan. Beraz,
gure inguruko taldeen jakintasuna gai honi buruz aztertzea interesgarria izango
litzatekela uste dugu.
Maiz produktuen
etiketatuan informazioa eskasa edo oso zehaztugabea agertzen da, edota
zenbaitetan desegokia. Glutenaren presentzia gero eta ohikoagoa izatera igaro
da, hainbatetan ez baititra ziurtasun neurri egokiak hartzen. Hori dela eta,
eguneroko elikagaien eta teorikoki gluten gabeko elikagaien erabilera okerraren
ostean, glutenaren presentzia aztertuko dugu.
Horretarako,
naturatik gluten gabekoak diren produktuak hartu eta ezaugarriak aztertuko
ditugu, hala nola, zaporea, itxura, ehundura eta batzuetan, dentsitatea,
kontzentrazioa eta uraren xurgapena hartuko ditugu kontuan, glutena duten
produktu berdinarekin konparaketa bat eginez. Hainbatetan, elikagaien
ezaugarriak glutenaren presentziagatik aldatzen dira-eta.
Beste alde batetik,
aurretik aipatutako moduan, askotan enpresek “gluten aztarna” dituztela jartzen
dute hainbat elikagaietan, zehaztu gabe zenbateko den gluten kantitatea eta
zeliakoentzat ohikoa den ala ez. Horregatik, ezinbestekoa da aztertutako produktuen etiketatu
No hay comentarios:
Publicar un comentario