a. Gluten presentziaren azterketa:
Metodologiari hasiera eman aurretik, erabiliko diren
materiala ura eta xaboiarekin garbitu beharra da. Horrez gain, prozesuan
aurrera eramango den gunea alkoholarekin garbitu behar da, materialak eta
laginak kutsatu ez daitezen.
- Laginen prestaketa eta analisia.
·
Lagina
likidoa bada, ahalik eta gehien eragin homogeneizatzeko.
·
Lagina
solidoa bada, motrailu garbi bat erabiliz ahalik eta gehien txikitu . Hala ere,
lagina oso gogorra bada, motrailua erabili aurretik aizto edo mailu batekin apurtu,
beti ere higiene neurriak hartuz.
- Balantza bat erabiliz
laginen gramo bat pisatu edo lagin likidoetan mililitro bat neurtu. Balantza edo neurtzeko aparaturik eduki
ezean, Kita-aren koilaratxoa erabiliz kantitateak kalkulatu daitezke:
- Hartutako lagin
kantitatea erausketa ontzian gehitu.
- Ontzia itxi eta
indarrarekin irabiatu bi minutu. Ondoren, bost hamar minutu jalkitzen utzi
zati solidoak botearen behealdean gelditu arte. Jalkitze denbora lagin
motaren arabera aldatuko da.
- Plastikozko pipetarekin
erausketa ontzitik likidoa hartu eta hone 2,5 edo 10 tanta diluzio potean sartu. Tanta kopurua
lortu nahi den zehaztasunaren araberakoa izango da:
Tanta
kopurua
|
Detekzio
muga
|
10
|
5
ppm
|
4
|
10 ppm
|
2
|
20 ppm
|
Burututako esperimentu gehienetan detekzio muga baxuena
erabili dugu, hau da, hamar tanta.
- Erabilitako plastikozko pipeta
bota eta 15 segundu zehar diluzio potea irabiatu.
- Metalizaturiko sobrea ireki eta
tira analitiko atera. Bertoko plastikozko pipetarekin diluzio potetik bost
sei tanta hartu eta tira analitikoaren S gunean isuri.
- Hamar minutu itxaron eta tira
analitikoa irakurri.
Hamar minutu baino gehiago igaro badira, azken emaitza
fidagarritasun gal dezake.
b.Irin ezberdinen ezaugarrien behaketa
- Lehenik
eta behin berreun gramo irin pisatu ditugu. Irinari lehen argazki bat
atera behar zaio, haien arteko ezberdintasunak behatu ahal izateko.
- Ondoren,
130ml ur epel pisatutako irinarekin nahasi ontzi batean masa homogeneo bat
lortu arte. Lortutako masari argazki bat atera, bere itxura behatu ahal
izateko eta irinen arteko malgutasun ezberdinak komparatu.
c.Azterketa soziologikoa
- Glutenari buruzko galdetegia
prestatu.
- Helduei zein gazteei galdetegia
banatu.
- Galdetegia beteta batu.
- Erantzunak konparatu eta
emaitzak atera.
No hay comentarios:
Publicar un comentario