jueves, 10 de abril de 2014

ONDORIOAK


a.Gluten presentziaren azterketaren ondorioak


  • Gluten gabeko garagardoa gluten kontzentrazio nuloa edo oso eskasa du, zeliakoentzat guztiz ziurra dena.
  • Garagardo normala, alkoholgabeko baino gluten kantitate txikiagoa du.
  • Alkohol gabeko garagardoek, jasandako prozesuen arabera, gluten kantitate txikiago eduki dezakete.
  • Hestebeteak glutena eduki dezakete fabrika berean gluteneko produktuak prozesatzen badira
  • Gominolak gluten kantitate handia dute
  • “Chaskis” paketeak gluten kantitate txikia dute, 5-10 ppm artekoa.
  • Olia behin birziklatzean ez da horren kaltegarria, glutena kantitate txikietan agertzen baita.
  • Olioa gero eta aldi gehiagotan birziklatu, gluten kantitate handiagotzen joango da kaltegarria izatera heldu arte.

b.Irinen ezaugarrien ondorioak


  • Artobeltzeko ogia gluten gabekoa da naturatik.
  • Okindegietan zaltzen dituzten produktuak kutsatutak egon daitezke.
  • Gehienetan proteina altuko irinak gluten kantitate handiagoa dituzte.
  • Elikagaiak glutenarekin kutsatzen dira beharrezko neurriak hartzen ez badira.

c.Azterketa soziologikoaren ondorioak


  • Gaitxoasun zeliakoa nahiko ezaguna da gizartean
  • 2 pertsonetatik 1 zeliako bat ezagutzen du, gutxienez
  • Genetika zeliako gaixotasunean eragina ez daukala uste da
  • Gehienok ez dute ezagutzen gluten kontzeptua
  • Gazteek ez dute ezagutzen zeliako batek jasan dezaken ondorioak glutena hartuz gero
  • Gero eta argiago ikusten da gluten presentzia etiketatuetan
  • Helduen jakintasuna gai honetan, gazteena baino handiagoa da.
  • Pertsona gehienek Españan zeliako gutxiago daudela uste dute.
  • Gizartea nahiz eta glutena beharrezkoa ez ikusi, kopuru handi batek ezingo luke hura gabe bizi.


No hay comentarios:

Publicar un comentario