jueves, 10 de abril de 2014

GIZARTEAN ERAGINA


Gluten gabeko dieta jarraitzea erreza dirudien arren,  gaur egungo elikagaien osagai nahiko ohikoa da, hori dela eta, zenbait arazo ekarri dezake:
·         Askotan hainbat elikagaien etiketatua desegokia da eta gluten gabeko alimentuak zeintzuk diren definitzea hainbat interpretazio eduki dezake. Espainan, gluten gabeko produktuak, gluten kantitatea 10ppm baino txikiagoa denean kontsideratzen dira. Errege-dekretuaren berritasunetan, empresek behartzen dituzte, elikagaiak eduki dezaketen zerealak zehaztea, nahiz eta kantitate oso txikitan egon.

·         Inportatutako elikagaiak askotan erratzea eragin dezake. Herrialde bakoitzak bere araudi propio du, beraz, Espainarentzako glutenarekin kontsideratutako produktuak beste herrialde batzuetan  gluten gabekoak kontsideratzen dira. 1981. urtean Codez legea zehazten zuen moduan, elikagai bat gluten gabekoa dela esaten da gluten kantitatean 20 ppm baino txikiagoa denean.

·         Gliadinarekin kutsaturiko produktuak, naturatik gluten gabekoa direnak. Askotan zenbat elikagaiak jasan behar dituzten prozesuetan, kontaminatuak izaten diren, hala nola, kontserbak, hestebeteak.. Produktu hauen etiketatutan  gehienetan ez da agertzen glutea euki dezaketenekin, soilik batzuetan, gluten trazak agertu ahal direla zehazten dute.

·         Glutena detektatzeko arazoak agertzen dira hainbatetan, aurretik azaldutako prozesuak direla eta.

Medikamenduak glutena, almidoia, irina edo hauen deribatuak eduki ahal dute. 1989. urtean Farmazia zuzendaritza Orokorra  zehaztu zuen, medikamentuek glutenaren presentzia ohartarazi behar dutela argibideetan (7)

·         Kanpoan jateko arazoak. Gazteek eskolan jateko arazoak dituzte, hauetako askok ez baitute zeliakoentzako menu zehatzik edota erabilitako produktuak eta tresneria glutenez kontaminaturik dago. Zentro publikoak behartuta daude, 2002ko lege organikoaren bitartez, menu espezialak eukitzea. Baina, zentru pribatu, hitzartu, unibertsitate, enpresa edota hospitaletan  ez dago horrelakorik.  Beste alde batetik, kanpoan jatea zaila izaten da, jatetxeak, hotelak… glutenaren presentzia elikagaietan ezagutzen ez dutelako.

·         Gluten gabeko produktuen prezioa oso garestia izaten da, eragiten duena zenbait familiek glutena duten produktuak kontsumitzea, sortzen dituen ondorioak jasanez. (7,8)

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario