Gluten gabeko dieta
jarraitzea erreza dirudien arren, gaur
egungo elikagaien osagai nahiko ohikoa da, hori dela eta, zenbait arazo ekarri
dezake:
·
Askotan hainbat elikagaien etiketatua desegokia da eta gluten
gabeko alimentuak zeintzuk diren definitzea hainbat interpretazio eduki dezake.
Espainan, gluten gabeko produktuak, gluten kantitatea 10ppm baino txikiagoa
denean kontsideratzen dira. Errege-dekretuaren berritasunetan, empresek
behartzen dituzte, elikagaiak eduki dezaketen zerealak zehaztea, nahiz eta
kantitate oso txikitan egon.
·
Inportatutako elikagaiak askotan erratzea eragin dezake.
Herrialde bakoitzak bere araudi propio du, beraz, Espainarentzako glutenarekin
kontsideratutako produktuak beste herrialde batzuetan gluten gabekoak kontsideratzen dira. 1981.
urtean Codez legea zehazten zuen moduan, elikagai bat gluten gabekoa dela
esaten da gluten kantitatean 20 ppm baino txikiagoa denean.
·
Gliadinarekin kutsaturiko produktuak, naturatik gluten gabekoa
direnak. Askotan zenbat elikagaiak jasan behar dituzten prozesuetan, kontaminatuak
izaten diren, hala nola, kontserbak, hestebeteak.. Produktu hauen
etiketatutan gehienetan ez da agertzen
glutea euki dezaketenekin, soilik batzuetan, gluten trazak agertu ahal direla
zehazten dute.
·
Glutena detektatzeko arazoak agertzen dira hainbatetan, aurretik
azaldutako prozesuak direla eta.
Medikamenduak
glutena, almidoia, irina edo hauen deribatuak eduki ahal dute. 1989. urtean
Farmazia zuzendaritza Orokorra zehaztu
zuen, medikamentuek glutenaren presentzia ohartarazi behar dutela argibideetan
(7)
·
Kanpoan jateko arazoak. Gazteek eskolan jateko arazoak dituzte,
hauetako askok ez baitute zeliakoentzako menu zehatzik edota erabilitako
produktuak eta tresneria glutenez kontaminaturik dago. Zentro publikoak
behartuta daude, 2002ko lege organikoaren bitartez, menu espezialak eukitzea.
Baina, zentru pribatu, hitzartu, unibertsitate, enpresa edota hospitaletan ez dago horrelakorik. Beste alde batetik, kanpoan jatea zaila izaten
da, jatetxeak, hotelak… glutenaren presentzia elikagaietan ezagutzen ez
dutelako.
·
Gluten gabeko produktuen prezioa oso garestia izaten da,
eragiten duena zenbait familiek glutena duten produktuak kontsumitzea, sortzen
dituen ondorioak jasanez. (7,8)
No hay comentarios:
Publicar un comentario