jueves, 10 de abril de 2014

SINTESIA





Gaixotasun zeliakoa glutenarekiko intolerantzia sortzen duen gaixotasuna da, heste biloen forma aldaketa eraginez eta heste meharraren funtzionamendu egokia eragotziz. Gaur egun, iceberg forma duela esaten ohi da; diagnostikatu gabeko kasuak, diagnostikatuak baino gehiago baitira. Horregatik, bidezkoa ikusi dugu gizartearen jakintasuna gai honetan aztertzea, glutenari eta gaixotasunari buruzko inkesta bat eginez.

Gaixotasunaren tratamendua bakarra bizitza osoan zehar gluten gabeko dieta bat eramatea da, baina sarritan glutena duten produktuak identifikatzea zaila izaten da, gainera naturatik gluten gabekoak direnak kutsatuak egon ahal dira. Horregatik gluten gabeko eta glutena duten produktuak ezberdintzeko, laginak hiru sail ezberdinetan banandu ditugu hauen gluten kontzentrazioa aztertzeko eta zeliakoengan eduki zezaketen eragina behatzeko; irinak, naturatik gluten gabeko produktuak, eta produktu prozesatuak.

Lortutako emaitzak aztertu eta konparatu ostean zenbait ondorioetara heldu gara: elikagai prozesatuak gluten kantitate handia eduki dezakete, gominolak gluten kantitate handia dute, irinak gluten kantitatearen arabera ezaugarrik aldatzen dira eta beste hainbat. Azterketa soziologikoan ateratako ondorio nagusia, helduek gazteak baino ezaguera handia dutela izan da.


RESUMEN DEL TRABAJO


La enfermedad celíaca se trata de una intolerancia al gluten que produce cambios en la forma de vellosidades intestinales y de esta manera daña el funcionamiento del intestino delgado. Hoy en día, es considerada una enfermedad en forma de iceberg; los casos sin diagnosticar son mayores que los diagnosticados. Por esa razón, hemos decidido analizar el conocimiento de la sociedad en este tema mediante una encuesta sobre el gluten y la enfermedad mencionada.

El único tratamiento que se conoce para combatir esta enfermedad, es llevar una dieta exenta de gluten de por vida, pero a veces es difícil identificar los productos sin gluten e incluso alimentos que por naturaleza no tienen gluten pueden haber sido contaminados. Con el fin de diferenciar los alimentos con y sin gluten, hemos divido las muestras en tres secciones; harinas, alimentos por naturaleza exentos de gluten y productos procesados.

Tras analizar y contrastar todos los resultados hemos llegado a algunas conclusiones; los alimentos procesados pueden haber sido contaminados por  gluten, las gominolas tiene un alto contenido en gluten, las características de las harinas cambian según su cantidad de gluten, entre otras. En cuanto al análisis sociológico la mayor conclusión se resume a que los adultos tienen mayor conocimiento en el tema que las personas jóvenes.

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