Gaixotasun zeliakoa glutenarekiko intolerantzia sortzen
duen gaixotasuna da, heste biloen forma aldaketa eraginez eta heste meharraren
funtzionamendu egokia eragotziz. Gaur egun, iceberg forma duela esaten ohi da;
diagnostikatu gabeko kasuak, diagnostikatuak baino gehiago baitira. Horregatik,
bidezkoa ikusi dugu gizartearen jakintasuna gai honetan aztertzea, glutenari
eta gaixotasunari buruzko inkesta bat eginez.
Gaixotasunaren tratamendua bakarra bizitza osoan zehar
gluten gabeko dieta bat eramatea da, baina sarritan glutena duten produktuak
identifikatzea zaila izaten da, gainera naturatik gluten gabekoak direnak
kutsatuak egon ahal dira. Horregatik gluten gabeko eta glutena duten produktuak
ezberdintzeko, laginak hiru sail ezberdinetan banandu ditugu hauen gluten
kontzentrazioa aztertzeko eta zeliakoengan eduki zezaketen eragina behatzeko;
irinak, naturatik gluten gabeko produktuak, eta produktu prozesatuak.
Lortutako emaitzak aztertu eta konparatu ostean zenbait
ondorioetara heldu gara: elikagai prozesatuak gluten kantitate handia eduki
dezakete, gominolak gluten kantitate handia dute, irinak gluten kantitatearen
arabera ezaugarrik aldatzen dira eta beste hainbat. Azterketa soziologikoan
ateratako ondorio nagusia, helduek gazteak baino ezaguera handia dutela izan
da.
RESUMEN DEL TRABAJO
La enfermedad celíaca se trata de una intolerancia al
gluten que produce cambios en la forma de vellosidades intestinales y de esta
manera daña el funcionamiento del intestino delgado. Hoy en día, es considerada
una enfermedad en forma de iceberg; los casos sin diagnosticar son mayores que
los diagnosticados. Por esa razón, hemos decidido analizar el conocimiento de
la sociedad en este tema mediante una encuesta sobre el gluten y la enfermedad
mencionada.
El único tratamiento que se conoce para combatir esta
enfermedad, es llevar una dieta exenta de gluten de por vida, pero a veces es
difícil identificar los productos sin gluten e incluso alimentos que por
naturaleza no tienen gluten pueden haber sido contaminados. Con el fin de
diferenciar los alimentos con y sin gluten, hemos divido las muestras en tres
secciones; harinas, alimentos por naturaleza exentos de gluten y productos
procesados.
Tras analizar y contrastar todos los resultados hemos
llegado a algunas conclusiones; los alimentos procesados pueden haber sido
contaminados por gluten, las gominolas
tiene un alto contenido en gluten, las características de las harinas cambian
según su cantidad de gluten, entre otras. En cuanto al análisis sociológico la
mayor conclusión se resume a que los adultos tienen mayor conocimiento en el
tema que las personas jóvenes.
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