a. Definizioa
Glutena zerealetan
aurkitu ahal den proteina taldea da, batez ere, garian. Azken honek beste zereal batzuekin lotuta
dago, hala nola, zekalea, oloa edo garagarra, ale hauek haien konposizioetan
glutena baitituzte.
Zereal hauen
irina urarekin nahastean, aleen bi proteinak –prolaminen, gliadinen eta
glutaminen taldekoak- batzen dira sare proteiko bat sortzeko, glutena. Gliadina
glutenaren intolerantzia sortzen duen proteina nagusia da, gliadinaren kontrako
antigorputzak , gaixotasun honekin lotutako arazoekin loturik baitaude. (5)
Ogia zein beste elikagaiak
sortzeko prozesuan, ezinbestekoak dira, oreari malgutasuna emateaz arduratzen
dira-eta; ogia egoztean masaren glutena zabaltzen da legamiak eragindako
karbono dioxidoagatik. (5) Glutena daukaten ogiek, beste ogiek baino proteina
kantitate handiago eta almidoi kantitate txikiagoa dute. (10)
No hay comentarios:
Publicar un comentario